Günümüzde otomobiller gelişen teknoloji ve çeşitlenen ihtiyaçlarla beraber her geçen gün daha kullanışlı bir hale geliyor. Araçların yakıt tüketiminde de sürekli olarak yenilikler ve denemeler yapılıyor. Son yılların trendlerinden olan elektrikli otomobiller yakıt tüketimi konusunda öne çıkarken akaryakıt kullanan araçlarda da yenilikçi ve verimli yakıt tasarrufu özellikleri yer alıyor. Kullanılan araç ne kadar modern olursa olsun yakıt tüketimi tüketici açısından önüne geçilemez bir konuma gelebiliyor.
Ülkemizde akaryakıt fiyatlarının sürekli olarak artması da sürücülerin “Arabam kilometrede kaç TL yakar?” sorusuyla baş başa kalmasına neden olur. Bir aracın gereğinden fazla yakıt tüketmesi, sürücülerin üzerine düşebileceği ve dikkat ederek çözebileceği birkaç sebepten kaynaklanır.
Yüksek Yakıt Tüketimine Neden Olan Sebepler
Akaryakıt ile çalışan ve içten yanmalı motorlarıyla bu yakıtı hareket enerjisine çeviren araçlarda kimi zaman gereğinden fazla akaryakıt kullanıldığı görülür. Aşırı yakıt tüketimi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu sebeplerin her biri sürücülerin gerekli önlemleri alarak çözebileceği sorunlardır. Sürücüler araçlarının yakıt kullanımını göz önüne alarak, gerekli kontrolleri ve muayeneleri yaptırabilir. Sürücü aracının çok yakıt kullandığına karar vermeden önce yakıt tüketimi/km hesaplaması yapmalıdır. Araçlarda yüksek yakıt tüketimine neden olan sebeplerden bazıları şu şekildedir:
Gerekli bakım ve kontroller geciktirilmiş olabilir: Son yıllarda sürücüler yaygın olarak “Arabam çok yakıyor.” diye yakıt tüketimi konusunda şikayet eder. Akaryakıtla çalışan araçlar birçok farklı donanım ve mekanizmanın bir araya gelmesi ile işlev gösterir. Bu donanımların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Araçların kontrollerinin yapılmaması gereğinden fazla yakıt tüketimi gibi sonuçlara yol açabilir.
Sürüş tekniği yanlış olabilir: Günümüzde her yol ve her kullanım amacı için araç modelleri üretilir. Sürücünün şehir içi kullanıma uygun olarak üretilmiş bir aracı engebeli ve zorlu yollarda kullanması kısa süre içerisinde sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde sürüş esnasında yanlış ve dengesiz bir şekilde kullanılan araçlar aşırı yakıt tüketebilir.
Egzoz sisteminin tıkalı olması: İçten yanmalı motorlarda ortaya çıkan egzoz gazı, egzoz aracılığıyla dışarı atılır. Egzozun tıkanmış olması motorun işlev gösterebilmek için daha fazla yakıt tüketmesine yol açar.
Lastik hava basınçlarının düşük olması: Araç lastiklerinin hava basınçları belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bu basınç değeri aracın lastiklerinin yola tutunabilmesini sağlar. Yanlış ya da sürekli olarak değişen basınç değeri aracın fazla yakıt yakmasına yol açabilir.
Kalitesiz yakıt kullanımı: Günümüzde araçlarda kullanılmak üzere akaryakıt satan birçok farklı marka bulunur. Sürücünün kendi aracının yakıt aksamlarına uygun olmayan bir akaryakıt tercih etmesi aracın fazla yakıt yakmasına yol açabilir.
Fren ayarının gereğinden fazla sıkı olması: Araçlarda kullanılan fren sistemleri belirli ayarlamalarla artırabilir ya da azaltılabilir. Aşırı açılmış bir fren ayarı aracın fazla yakıt yakmasına neden olur.
Dizel Araç Neden Fazla Yakmaya Başlar?
Motorin ulaşılabilir fiyatı sayesinde günümüzde birçok sürücü tarafından tercih edilir. Dizel motorlara sahip araçlar zaman zaman normalden daha fazla yakıt tüketmeye başlayabilir. Bu sorunun temelindeki en etkili faktör ateşleme sistemindeki sorunlardır. Aynı zamanda kış aylarında motorun ısınma süresi uzadığında da dizel araçlar çok yakmaya başlar. Dizel araçların çok yakmaması için belirli aralıklarla kontrollerinin yapılması gerekir. Yakıt tüketimi hesaplama işlemiyle sürücüler dizel araçlarının ne kadar yaktığını öğrenebilir.
Benzinli Araba Neden Çok Yakar?
Benzinli araçların dengesiz bir şekilde yakıt kullanması son yıllarda yaygın bir şekilde karşılaşılan bir durumdur. Benzinli araçların fazla akaryakıt kullanmasındaki en büyük etken yıllanmış ve eskimiş motorlardır. Araçlarda eskimiş ve artık yeterli performans gösteremeyen donanımlar aşırı yakıt kullanımı gibi sorunlara yol açar. Benzinli araçlarda yakıt kullanımını makul bir seviyeye indirmek için belirli aralıklarla bakım ve kontrollerin yaptırılması gerekir. Mesafe yakıt hesaplama işlemiyle benzinli bir aracın ne kadar yaktığı görülebilir.
LPG’li Araba Neden Çok Yakar?
Günümüzde araçlar fabrika çıkışı olarak LPG kullanabilir ya da sonradan LPG kullanımına geçirilebilir. Ülkemizdeki LPG’li araçların büyük bir bölümü benzinli araçlar dönüştürülerek kullanılır. Bu dönüşüm sırasında aracın orijinal benzin sistemi değiştirilmeden korunur, sadece LPG tankı gibi ekipmanlar eklenir ve sürücü her iki yakıt sistemini de istediği zaman kullanabilir. LPG’li araçların çok yakması genel olarak regülatör ve karbüratör gibi donanımlarda oluşan arızalardan kaynaklanır. Sürücünün belirli aralıklarla gerekli bakımları yaptırması ve yakıt hesaplaması yapması gerekir.
Araç Çok Yakıyorsa Ne Yapmalı?
Bir aracın çok yakması sürücünün ekonomik durumunu doğrudan etkiler. Özellikle de ülkemizdeki petrol fiyatlarının son durumu göz önüne alındığında aşırı yakıt tüketimi oldukça can sıkıcı bir durumdur. Az yakıt tüketimine sahip otomobiller günümüzde yaygın olarak tercih edilir. Aracı çok yakan sürücüler ilk etapta ölçümleri doğru yaptıklarına dikkat etmelidir.
Arabasının çok yaktığını iddia eden bir sürücünün, aracın bu şekilde belirtiler göstermeden önce de ne kadar yakıt kullandığını net bir şekilde bilmesi gerekir. Net ve kesin ölçümler yapan bir sürücü aracının normalden daha az ya da daha fazla yakıt kullandığını fark edebilir.
Yapılabilecek olan bir diğer şey ise sürüş yöntemine dikkat etmektir.
Sürüş yöntemi de araçların fazla yakıt tüketmesine yol açabilir. Çok yakan bir arabayı onarmak için yapılması gereken en kesin ve gerekli adım ise aracı profesyonel bir şubeye kontrol ettirmek, eksik ve hasar görmüş parçaları değiştirmek, onarmaktır.
Aracın Deposunu Dolu Tutmak Yakıt Tüketimini Azaltır mı?
Aracın deposunu dolu tutmanın yakıt tüketimini azalttığı yaygın olarak bilinen bir durumdur. Başka bir deyişle, uzun yollarda ve şehir içi kullanımlarda aracın deposunun sürekli olarak dolu tutulması yakıt kullanımı bakımından tasarruf sağlar.
Aracın Az Yakması İçin Ne Yapmalıyım?
En az yakıt tüketen araçlar sürücülerin kullanıma, bakıma ve onarıma dikkat ettiği araçlardır. Araçların gereğinden fazla yakması son yıllarda yaygın olarak karşımıza çıkar. Petrol fiyatları göz önüne alındığında, bunun gibi arızaların birçok soruna yol açtığı görülür. Fakat aracın yakıt tüketimini makul bir seviyeye çekerken, aynı zamanda performanstan ödün vermemek için yapılabilecek birçok şey vardır. En çok yakıt tüketen araba modellerinin ortak özelliği motorlarının eski ve bakımsız olmasıdır. Aracın az yakması için yapılabileceklerden bazıları şu şekildedir:
Depoyu sürekli olarak dolu tutmak
Gece saatlerinde yakıt satın almak
Aracın vitesini hızlı değiştirmek
Stabil ve dengeli bir sürüş tekniği izlemek
Aracın motoruna ve sistemine uygun bir yoğunluğa sahip olan yakıtlar satın almak
Sürüş esnasındaki hızı azaltmak
Motoru sürekli olarak açıp kapatmaktan kaçınmak
Gerekli olmadığı sürece ani frenler yapmaktan kaçınmak
Lastik hava basınçlarını kontrol etmek
Klima ve ısıtma sistemlerinin kullanımlarını sınırlamak
Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir aracın aşırı ya da tamamen normal yakıt kullanımı yaptığını öğrenebilmek için yapılması gereken ilk şey araç yakıt hesaplama işlemidir. Doğru bir yakıt hesaplaması aracın güncel yakıt kullanım durumunu ortaya çıkarır. Sürücü bu sonuca göre aksiyon alabilir. Yanlış yapılmış yakıt hesaplama işlemleri de sürücüyü yanıltarak, aracın daha fazla yakıt kullanmaya devam etmesine yol açar. Etkili bir yakıt hesaplama formülü şu şekildedir:
Aracın depo kapasitesi / katedilen kilometre x 100 = 100 kilometrede kullanılan ortalama yakıt
Bu yakıt hesaplama formülü LPG, motorin ve benzin kullanan araçlara uyarlanabilir. Aynı zamanda farklı yakıt hesaplama formülleri de bulunur. Sürücü kendisine ve sürüş şekline uygun olan bir yöntemi seçerek aracının ne kadar yakıt kullandığını öğrenebilir. Bu sayede gerekli önlemler alınabilir ve yakıt tasarrufu sağlanabilir.
Comments