top of page

Ä°sofix Nedir? Ä°sofix Oto KoltuÄŸu Ne Ä°ÅŸe Yarar?-Bebek KoltuÄŸu

Araç içerisinde olan yolcuların güvenliğini sağlamak için birçok güvenlik tedbiri bulunur. Bu tedbirlere emniyet kemeri bir örnek olarak verilebilir. Araç içerisine yerleştirilen farklı önlemler olası bir kaza anında aktive olarak sürücü ve yolcuların can güvenliğini en üst düzeye çıkarır. Bebek koltukları günümüzde bir araca sahip olan ebeveynlerin birçoğu tarafından kullanılır. Bebek koltuğu bebeğinin araç içerisinde ve yol esnasında hem rahat etmesini hem de güvenli kalabilmesini sağlar. Bebek koltuğu olmadan yapılan yolculuklarda, bebeklerin güvenliği risk altında kalır. Bebekler yapıları gereği herhangi bir kaza anında bunu idrak edemez ve aracın herhangi bir kısmına yerine tutunamaz. Bebek koltuğu bütün bu sorunları çözerek bebeğini sabit bir şekilde tutarken aynı zamanda da konforlu bir yolculuk yapılabilmesini sağlar.



Bebek koltuklarının araçlara emniyet kemerleri ile bağlanması yaygın bir yanlıştır. Yapılan araştırma ve testlerde emniyet kemeri ile bağlanmış bebek koltuklarının kaza anına hareket edebildiği, hareket etmese de bebeği sıkıştırabildiği görülür. Günümüzde ‘İsofix’ adı verilen bir montaj yöntemi, bebek koltuklarının araçlara emniyet kemeri sisteminden çok daha iyi bir şekilde takılabilmesine olanak tanır.


Ä°sofix Nedir?

İsofix esasında en basit anlatımı ile bir montaj standardıdır. İsofix, bebek koltuklarının araçlara çok daha güvenli ve işlevsel bir biçimde bağlanabilmesini sağlayan, akredite kurumlar tarafından kabul gören, yapılan testlerde ve araştırmalarda güvenliği artırdığı tespit edilen bir sistemdir. İsofix sistemiyle bebek koltuğunu aracına bağlaman bebeğinin güvenliğine katkı sağlar. İsofix sistemi üretilmeden önce birçok sürücü bebek koltuğunu emniyet kemeri sistemine bağlardı. Ancak bu durum bebeğin güvenliği için büyük risk oluşturur.

2006 yılından beri üretilen araba modellerinin birçoğunda bulunan İsofix sistemi bebek koltuklarının emniyet kemeri yönteminden çok daha verimli bir şekilde sabitlenebilmesine imkan tanır. İsofix oto koltuklarının montaj özellikleri bütün dünyada birebir aynıdır. Uluslararası kurumlar tarafından belirlenen evrensel standartlara göre bir İsofix koltuğu ve montaj düzeneği dünyadaki diğer bütün İsofix koltuklar ile aynı olmalıdır.


İsofix Koltukların Özellikleri Nelerdir?

İsofix oto koltukları çok sayıda özelliği ve avantajı ile öne çıkar. Günümüzde kullanılan İsofix oto koltuklarının özelliklerinden bazıları şu şekildedir:

  • Ä°sofix oto koltukları Ä°sofix sisteminin bulunduÄŸu bütün araçlarla uyumludur. BebeÄŸinle baÅŸka birisinin arabasında seyahat etmek istediÄŸinde arabada Ä°sofix sisteminin bulunması halinde bebek koltuÄŸunu güvenli bir ÅŸekilde baÄŸlayabilirsin.

  • Kolay ve modern montaj düzeneÄŸi sayesinde çıkarılıp takılması oldukça kolaydır. Ä°sofix oto koltukları her iki yandan ve üstten olmak üzere 3 farklı baÄŸlantı ile arabalara takılır. Ä°sofix bebek koltuklarının montaj düzenekleri basit ve hızlı bir ÅŸekilde baÄŸlantı yapılabilmesini saÄŸlar.

  • Modern montaj sistemi bebek koltuÄŸunun her durumda sabit bir ÅŸekilde kalabilmesine imkan tanır. Ä°sofix oto koltukları ve arabanın birbirine baÄŸlandığı baÄŸlantı noktaları geliÅŸmiÅŸ baÄŸlantı düzeneklerinden oluÅŸur. Bu düzenekler kolayca açılıp kapanmasının yanı sıra, gerekli tuÅŸlara basılmadığı takdirde hiçbir ÅŸekilde açılmaz ve bebek koltuÄŸunun sabit bir durumda kalabilmesini saÄŸlar.


Isofix Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

Arabanıza bir isofix oto koltuğu takmadan önce isofix sisteminin olup olmadığını kontrol edebilirsin. Aracının koltuklarını inceleyerek isofix sisteminin var olup olmadığını kolayca görebilirsin. Bazı araba modellerinde bunu tespit etmek meşakkatli olabilir. Bu durumlarda aracının üreticisi ile görüşebilir ya da aracını satın aldığında verilen kullanım kılavuzuna bakabilirsin.

Aracında İsofix sisteminin olduğunu tespit ettikten sonra, ilk aşama olarak bebek koltuğunun arkasında bulunan iki çubuğu aracın koltuğunda bulunan İsofix bağlantı noktalarına bağlaman gerekir. Bu bağlantının doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılmış olması büyük önem taşır. Bağlama işlemini yaptıktan sonra dikkatli bir şekilde kontrol etmelisin. İsofix bebek koltuklarında koltuğun tam olarak yerleştirilip yerleştirilmediğini belirten işaretler bulunur. Eğer isofix koltuğunuzun yan tarafında bulunan işaretler yeşil renkte ise bağlantı işlemi tamamlanmış demektir.


İsofix Kullanmak Neden Önemlidir?

İsofix kullanmak çok sayıda sürücü ebeveynin merak ettiği bir konudur. İsofix standartlarına sahip bir bebek koltuğu kullanmak bebeğinin güvenliği için büyük önem taşır. Evrensel standartlara sahip olan isofix, bebek koltuğunun aracına sabit ve güvenli bir şekilde takılabilmesine olanak tanır. İsofix bağlantı sistemi olmayan bebek koltukları araçlara emniyet kemeri ile bağlanabilir. Bu bağlantı oldukça güvensiz ve tehlikelidir. Herhangi bir kaza anında bebeğinin olduğu yerde sabit bir şekilde kalması ve darbelere karşı korunması için isofix standartlarına sahip bir bebek oto koltuğu kullanmalısın.


İsofix Oto Koltuklarının Avantajları

İsofix oto koltuğu kullanmanın çok sayıda avantajı bulunur. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir:

  • Ä°sofix standartlarına sahip bir bebek koltuÄŸunun yanlış takılma oranı yok denecek kadar azdır. Öte yandan emniyet kemeri ile baÄŸlama yönteminde yanlış yapılması olasıdır ve bu durum bebeÄŸinin güvenliÄŸini tehlikeye atar.

  • Ä°sofix oto koltuklarının kolayca takılıp çıkarılabilmelerini saÄŸlayan montaj düzenekleri oldukça saÄŸlamdır ve gerekli tuÅŸlara basılmadığı takdirde açılmaz.

  • Ä°sofix oto koltukları otomobillerle tam uyum saÄŸlar ve bu sayede herhangi bir kaza durumunda ani fren yaptığında bebeÄŸin bu ani kuvvet ve baskı deÄŸiÅŸimini en az seviyede hisseder.

  • Ä°sofix oto koltuklarının ekstra baÄŸlantı uzantılarını kullanarak bebeÄŸinizin güvenliÄŸinin riske girebilmesi ihtimalini tamamen ortadan kaldırabilirsin.

Ä°sofix Ne Zaman Zorunlu Oldu?

2000 yılından önce üretilmiş araçlarda İsofix sisteminin bulunması nadirdir. 2006 yılı ve sonrasında üretilen araçlarda İsofix sistemleri oldukça yaygındır. 2013 ve sonrasında üretilen araçlarda İsofix sisteminin bulundurulması zorunludur.


İsofix Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı?

İsofix oto koltuğu montaj standartları evrensel olan ve bütün dünyada kullanılan standartlardır. Bir isofix oto koltuğu, isofix sisteminin bulunduğu bütün araçlara kolaylıkla takılabilir. İsofix sisteminin özellikleri ve montaj düzeneği dünyanın her bölgesinde aynıdır. Ebeveynler isofix bebek koltuklarını isofix sistemi bulunan bütün araçlarda kolaylıkla kullanabilir.


Çocuk Koltuğu Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çocuk koltuğu, bebeğinin sağlığı ve güvenliği için büyük önem taşır. En güvenli olarak nitelendirilen bebek koltuğunu alırken bile kendi bebeğine uygun olup olmadığını araştırmalısın. Yanlış bir bebek koltuğu seçimi olası bir kaza anında yaralanmalara hatta can kayıplarına yol açabilir. Bebeğin için oto bebek koltuğu almadan önce ve kullanırken dikkat etmen gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:

  • Dikkat etmen gereken en önemli faktörlerden birisi, alacağın bebek koltuÄŸunun Avrupa'da yapılmış ADAC gibi çarpışma testlerinden geçip geçmediÄŸidir.

  • Bebek koltuÄŸunda kullanılan kumaşın hava geçirebilen bir kumaÅŸ olup olmadığını da kontrol etmelisin. Kaza anında bebek koltuÄŸu deforme olabilir ve bebeÄŸin kumaÅŸa temas etmek zorunda kalabilir. Hava geçirmeyen bir kumaÅŸ bebeÄŸin nefes alabilmesini engeller.

  • Bebek koltuÄŸunun üretim materyalinin yanmaz olmasına dikkat edin. Olası bir kaza anında bebek koltuÄŸunun alev alması bebeÄŸinin hayatını tehlikeye atar.

  • Bebek oto koltuÄŸu kılıflarının çıkarılabilir olmasına dikkat edin. Çıkarılabilir kılıfları dilediÄŸin zaman çıkarıp yıkayabilir, böylece bebeÄŸinin hijyenik bir ortamda seyahat etmesini saÄŸlayabilirsin.

bottom of page