top of page

Trafik İhlalleri: Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Nedir-2022?

Güvenli bir trafik akışı için kuralların önemi yadsınamaz. Hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliğini korumak adına kurallara uymak oldukça önemlidir. Ancak kimi zaman sürücülerin trafik kurallarını ihlal ettiği de karşımıza çıkan bir gerçektir. En çok ihlal edilen kurallardan bir tanesi kırmızı ışıkta geçme olarak ifade edilebilir. Sürücüler kimi zaman duramayacak kadar hızlı oldukları için kimi zaman da bilinçli olarak kırmızı ışıkta geçebilmektedirler. Hangi sebeple olursa olsun kuralları ihlal etmenin bir bedeli mutlaka olmaktadır.



Kırmızı ışık ihlali yapan araç sürücüleri çeşitli yöntemlerle pratik bir şekilde tespit edilebilmektedir. İhlal sırasında trafik polisi var ise tespit görevli memur tarafından yapılabilir. Ancak fiziki olarak trafik polisinin bulunmadığı anlarda teknolojik sistemler devreye girmektedir. Bu sistemlerden biri olan EDS, araç plakasını tespit ederek gerekli idari yaptırımın uygulanmasına aracılık eder. Trafik lambalarına 24 saat kayıt yapan ve plaka tanıma teknolojisi ile donatılan kameralar yerleştirilir. Bu kameralar flaş ve gece görüşü özelliği sayesinde karanlıkta da kayıt yapabilen cihazlardır. Bu sayede net tespitler yapılarak sürücülerin itirazlarına fırsat verilmemiş olur. Kırmızı ışıkta geçme cezası ile ilgili merak ettiklerinizin cevabı için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.


Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Trafik cezaları her yıl olduğu gibi Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilen değişikliğe göre 2022 yılı için yeniden düzenlenmiştir. Tüm cezalarla birlikte kırmızı ışık ihlali için uygulanacak yaptırım Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan trafik kanununda belirtilmektedir. Son düzenlemelerle birlikte 2022 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası araçlar için 427 TL olarak güncellenmiştir ancak kırmızı ışık cezası sadece idari para cezası ile sınırlı kalmamaktadır. Sürücü

aynı yıl içerisinde 3 kez kırmızı ışık kuralını ihlal ederse, 30 gün boyunca ehliyetine el konulabilir. Aynı yıl içinde kırmızı ışık ihlalini devam ettirmesi durumunda her 3 ihlalde bir 15 gün eklenerek, 45 ve 60 gün süresince ehliyete el koyma cezası uygulanabilmektedir.


Kırmızı Işıkta Ne Kadar Ceza Puanı Düşer?

İdari para cezası ve ehliyete el koyma dışında mevcut durumun trafik polisi tarafından tespit edilmesi halinde ek olarak sürücü puanına da ceza yazılmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu’nda suç olarak beyan edilen fiillerin gerçekleştirilmesi sürücüye ceza puanı olarak geri dönmektedir. Bir yıl içinde toplam 100 ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetine 2 ay el konulabilir. Sürücü olarak kırmızı ışıkta geçtiğiniz takdirde hanenize 20 ceza puanı yazılır.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Tekrarlanırsa Ne Olur?

Toplamda 2 kez ya da daha fazla ehliyetine el konulan bir sürücü, Psikoteknik testlerden geçirilip uzmandan rapor aldıktan sonra tekrar trafiğe çıkma hakkı kazanabilir. Rapor alamadığı takdirde ehliyetini geri alma hakkını kaybederek trafikten men edilir. Değerlendirme neticesinde sürücü belgesini geri almasında bir mahsur görülmeyen sürücülere, kırmızı ışık ihlali cezası tahsil edilmiş olması şartıyla sürücü belgesi iade edilebilir.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Kaç Günde Gelir?

“Kırmızı ışık cezası ne zaman gelir?” sorusunun cevabı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. EDS sistemi tarafından tespit edilen kırmızı ışıkta geçme cezası, fotoğraflı delillerle birlikte ikametgâh adresine iletilir. Yaklaşık olarak 1 ile 10 gün arasında sürücüye ulaşması sağlanır. Ancak ilgili kişiye ulaşılamaması ya da tebligatın kaybolması halinde sürücünün mağduriyet yaşamaması için online kanallar üzerinden sorgulama imkanı bulunur. Yaklaşık 3 iş günü içerisinde sisteme tanımlanan ceza, e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.


Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Nereye Ödenir?

Kırmızı ışık ihlali cezası ödeme için sürücülere çeşitli opsiyonlar sunularak kolaylık sağlanır. Ödemeler kredi kartıyla yapılabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Nakit ödeme yapmayı tercih edenler PTT ya da vergi dairesi aracılığı ile ödeme gerçekleştirebilirler. Ancak günlük tempo içinde fiziki ulaşım sağlamak zor olduğu için internet üzerinden ödeme seçeneği de bulunur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sayfası üzerinden kredi kartı ile ödeme gerçekleştirilebilir. Bu ödeme yöntemi için anlaşmalı olunan banka seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir. Anlaşmalı bankalar şöyle sıralanabilir:

  • Ziraat Bankası

  • Garanti Bankası

  • Yapı Kredi Bankası

  • Akbank

  • HSBC

  • Vakıfbank

  • TEB

  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Ceza elinize ulaştığında en geç 1 ay içinde ödeme yapmanız gerekir. Aksi durumda mevcut tutar üzerinden faiz uygulaması yapılır.


Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Erken Ödeme Ne Kadar İndirim Yapılıyor?

Cezanın geç ödenmesi durumunda faiz uygulanabildiği gibi erken ödenmesi halinde de sürücülere indirim sağlanır. Kırmızı ışıkta geçme cezası erken ödeme fırsatından yararlanabilmek için 15 gün içinde ödeme yapılması gerekir. Erken ödemede %25 oranında bir indirim yapılarak kırmızı ışıkta geçme cezası 320,25 TL olarak sürücüye yansıtılır.

Kırmızı Işık Ceza Tutanağı Elime Ulaşmazsa Ne Olacak?

Işık ihlali cezası kesildiğinde tutanak ilgili kişinin eline ulaşmasa dahi geçerliliğini yitirmez. Tebliğ edilen belge, teslimi sırasında ilgili kişiye ulaşılamadığı takdirde ilk olarak mahalle muhtarına iletilir. Mahalle muhtarının da belirli bir süre belge sahibine ulaşılamaması durumunda tutanak, Emniyet Genel Müdürlüğüne döner. Bu noktadan sonra işlem başlar ve evrak yasal takibe düşer. Kırmızı ışıktan geçtiğiniz için tarafınıza ceza gelebileceğini düşünüyorsanız emin olmak adına internet üzerinden sorgulama yapmakta fayda vardır.


Kırmızı Işık Cezamın Olup Olmadığını Nasıl Öğreneceğim?

Kırmızı ışıkta geçme süresi elektronik sistemlerle tespit edildiğinde sürücünün cezai yaptırımdan muaf olma durumu söz konusu değildir. Siz de böyle bir ihtimalin olduğunu düşünüyor ancak emin olamıyorsanız kırmızı ışık cezanızın olup olmadığını çeşitli kaynaklar aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Kırmızı ışık ihlali sorgulama için 3 alternatif sunulur. Bunlar;


e- Devlet Üzerinden Sorgulama

Sisteme giriş yaparak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sekmesinden sorgulama yapılabilir. Sorgu sonrası son bir yıl içinde araç plakasına yazılan cezaların bilgisine ulaşabilirsiniz.


GİB Üzerinden Sorgulama

Kırmızı ışık cezası sorgulama için İnteraktif Vergi Dairesi’nin sitesine giriş yapılır. Ana sayfada yer alan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” butonuna tıklayarak sorgu başlatılır. Açılan pencere üzerinden TC kimlik ve plaka bilgisi girildikten sonra sonuca ulaşılır. Aynı zamanda kesinleşen cezaların ödemesini de yine bu sistem üzerinden yapmak mümkündür.


EPttAVM Üzerinden Sorgulama


Son alternatif olarak sorgulama işlemi PTT’ye ait olan online platform üzerinden yapılabilir. EPttAVM sitesine giriş yaptıktan sonra “Trafik Cezası Ödeme” linkine tıklamak yeterli olacaktır. TC kimlik ve plaka bilgilerini girdikten sonra hem sorgu hem de ödeme sürecini bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik ışıklarına ve kurallarına uymak can ve mal güvenliği için oldukça önemlidir. Her ne kadar önemsiz bir detay olarak görülse de kırmızı ışık ihlali dönüşü olmayan üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kırmızı ışık ihlali yapmamaya dikkat ederek güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Comments


bottom of page